de Simona Paun 10 ianuarie 2017 0 Comentarii

Cum alegem lenjeria de pat?

În ultima vreme, lenjeriile de pat au devenit o necesitate. Pentru un confort absolut, așternuturile de pat sunt la fel de importante precum salteaua de pat, pernele și pilota. Cu cât acestea sunt realizate din materiale de calitate, cu atât odihna este mai plăcută și somnul mai liniștit.

În majoritatea cazurilor, lenjeriile de pat se regăsesc în următoarea formulă de prezentare:

  • cearceaf de pat;
  • cearceaf de pilotă;
  • două fețe de pernă.

Toate aceste componente trebuie să fie de foarte bună calitate, astfel încât să nu incomodeze prin asprimea materialului, însă nici să nu aibă un aspect alunecos. Să nu uităm și de faptul că țesătura aleasă trebuie să absoarbă umiditatea într-un procentaj cât mai mare, să fie rezistentă în urma spălărilor repetate și să își mențină culoarea și textura inițiale.

Materiale

Lenjeriile de pat sunt realizate din mai multe tipuri de materiale: naturale, sintetice sau rezultate ale unor combinații de materiale (de exemplu: bumbac + policoton). Cele mai solicitate sunt lenjeriile de pat confecționate din țesături naturale, acestea fiind singurele care absorb umiditatea, sunt termo-regulatoare și permit corpului să ”respire” într-un mod benefic.

Bumbacul este cel care atrage cel mai mult atenția, deoarece prezintă o calitate foarte bună la un preț accesibil, raportul calitate-preț fiind unul deosebit. Lenjeriile realizate din bumbac Damasc și cele din fibră de bambus se încadrează în categoria celor superioare, însă au și un preț pe măsură. Noi spunem că merită să plătești mai mult pentru un set de așternuturi de calitate, deoarece confortul pe care acestea îl oferă este unul ridicat.

Materialele sintetice sunt destul de rar folosite în fabricarea lenjeriilor de pat, fiindcă cererea este una mică, având în vedere faptul că  nu au un efect benefic asupra pielii, împiedicând evaporarea transpirației rezultate în timpul nopții. Combinațiile de materiale sunt des întâlnite, deoarece au în compoziția lor și țesături naturale, faptul că se regăsesc la un preț mai mic decât cele din materiale 100% naturale fiind unul dintre motivele principale pentru care sunt atât de solicitate.

În sezonul rece, cel mai des întâlnit este fleece-ul. Lenjeriile de pat realizate din acest tip de material sunt moi și pufoase precum jucăriile de pluș. Acest lucru face ca așternuturile realizate din fleece să fie călduroase și să ofere un confort sporit în timpul somnului.

Avem soluții chiar și pentru cei cărora nu le place să piardă timpul cu călcatul așternuturilor: lenjeriile de pat creponate. Acestea sunt ușor de întreținut și ne scapă de corvoada călcatului.

Dimensiuni

În momentul achiziționării unei lenjerii de pat, unul dintre aspectele care trebuie luate în seamă îl reprezintă dimensiunile cearceafului de pat, ale cearceafului de pilotă și ale pernelor.

Având în vedere faptul că majoritatea paturilor din comerț au dimensiuni standard (140cm x 200cm, 160cm x 200cm, 180cm x 200cm), așternuturile de pat trebuie să se potrivească perfect, astfel încât rezultatul final să fie unul plăcut, iar aspectul să nu fie unul ”dezordonat”.

  • Cearceaful de pat trebuie să aibă o mărime suficientă pentru a acoperi atât partea superioară a saltelei, cât și lateralele acesteia.
  • Cearceaful de pilotă trebuie să fie ales după dimensiunile pilotei, astfel încât aceasta să se încadreze perfect și să nu fie incomodă în timpul somnului.
  • În cazul fețelor de pernă se recomandă alegerea unor dimensiuni potrivite, poate chiar cu câțiva centimetri mai mari, astfel încât forma acestora să nu fie afectată și să creeze disconfort.

Culori

În ceea ce privește lenjeriile de pat, paleta de culori este una extinsă, astfel încât oricine își poate găsi varianta potrivită. Pentru cei care își doresc un dormitor cu un design clasic, simplist, opțiunea corespunzătoare o reprezintă lenjeriile de pat într-o singură culoare sau cele cu forme geometrice. La polul opus se află visătorii și romanticii care, cu siguranță, optează pentru așternuturi în culori vii, cu imprimeuri ce prezintă inimioare și floricele. În schimb, pentru dormitoarele copiilor se recomandă alegerea unor lenjerii de pat ce prezintă imprimeuri cu steluțe, vietăți acvatice sau personaje din desene animate.

Alte sfaturi

După ce achiziționezi o lenjerie de pat, cel mai important lucru este să citești cu atenție eticheta care conține instrucțiunile de întreținere și astfel vei ști la câte grade trebuie spălate așternuturile și care sunt soluțiile ce trebuie evitate pentru a nu deteriora materialul sau culorile.

Propuneri lenjerii de pat

Mai jos vă propunem câteva lenjerii de pat foarte solicitate:

 

1. Lenjerie de pat Damasc Satin

Lenjerie de Pat Damasc

Compoziție: 100% bumbac

Dimensiuni cearceaf pat: 220cm x 230cm

Dimensiuni cearceaf pilotă: 200cm x 230cm

Dimensiuni fețe de pernă: 50cm x 70cm.

Pentru mai multe detalii, accesează pagina.

2. Lenjerie de pat Rabatt (de iarnă)

Lenjerie de Pat Rabatt (iarnă)

Compoziție: 72% bumbac 28% poliester

Dimensiuni cearceaf pat: 220cm x 230cm

Dimensiuni cearceaf pilotă: 200cm x 220cm

Dimensiuni fețe de pernă: 50cm x 70cm.

Mai multe informații găsești aici.

3. Lenjerie de pat Digital Print

Lenjerie de Pat Digital Print

Compoziție: 72% bumbac 28% poliester

Dimensiuni cearceaf pat: 220cm x 230cm

Dimensiuni cearceaf pilotă: 200cm x 220cm

Dimensiuni fețe de pernă: 50cm x 70cm.

Prețurile și alte detalii pot fi găsite aici.

4. Lenjerie de pat Cocolino

Lenjerie de Pat Cocolino

Compoziție: fleece

Dimensiuni cearceaf pat: 200cm x 230cm

Dimensiuni cearceaf pilotă: 200cm x 230cm

Dimensiuni fețe de pernă: 50cm x 70cm.

Mai multe detalii, dar și prețul pot fi aflate de aici.